Anasstasios Bugas, directorul Unitatii Romania din cadrul DG Regio (Comisia Europeana) a precizat ca procedura de "intrerupere" a analizei unor programe de catre executivul de la Bruxelles este una fireasca. Astfel, oricare din cele sapte programe romanesti, precum si cele din alte state membre UE, se pot afla intr-o situatie de intrerupere temporara a discutiilor cu oficialii europeni

“Ieri a existat un deadline la Comisie pentru doua programe. Comisia a considerat ca nu este momentul sa se treaca la etapa urmatoare pentru ca nu s-au clarificat toate aspectele, asa ca recurs la aceasta oprire temporara a discutiilor”, a declarat Anasstasios Bugas, insa nu a dorit sa precizeze despre ce programe este vorba.


Oficialul European a precizat ca suspendarea poate fi de doua zile, o saptamana sau mai mult, durata intreruperii fiind adaugata celor patru luni regulamentare pe care Comisia le are pentru a da “unda verde” programelor. “Aceasta nu inseamna ca avem obiectii majore, de continut. Va rog nu transmiteti informatii eronate opiniei publice, ca aceste programe sunt proaste, sau ca cineva nu si-a facut treaba. Este o practica administrativa. Comisia Europeana are de aprobat 358 de astfel de programe, ale tuturor statelor membre”, a declarat Anasstasios Bugas. “Eu pot sa va promit ca daca negocierile vor continua asa cum au mers pana acum, inclusiv astazi, Romania va fi printre primele tari cu programele operationale aprobate”, a adaugat Bugas.

Oficialul European mai spus ca, in ansamblu, negocierile Romaniei cu Comisia Europeana s-au desfasurat foarte eficient, devansand ritmul discutiilor cu majoritatea statelor membre.
Varianta finala a primului document important, Cadrul Strategic National de Referinta, a fost aprobata azi in cadrul discutiilor de la Bucuresti, si in cateva zile va intra in procedura de aprobare la Comisie. “Peste cateva zile veti primi precizari suplimentare referitor la stadiul negocierilor”, a conchis oficialul european.

Declaratiile au fost acordate in  cadrul unei conferinte de presa organizata de Ministerul Finantelor Publice special pentru a clarifica situatia programelor operationale, in urma informatiilor publicate de HotNews.ro si Euractiv.ro. Acestea au avut la baza declaratiile facute de Giorgio Ficarelli, membru al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, in cadrul unui eveniment organizat ieri de Uniunea Intreprinderilor Italiene din Romania (UNIMPRESA). Ficarelli a spus ca "trei programe sunt retransmise autoritatilor de la Bucuresti: cel de Crestere a Competitivitatii Economice, de Transport si Regional. Motivul este legat de suprapunerea unor elemente in cele tri documente, lucru care trebuie evitat".


Primele fonduri structurale e de asteptat sa fie lansate in toamna acestui an.

Ioana Morovan, euROfonduri (EurActiv.Ro, HotNews.ro)

.